Kennis & informatie
Alle leuke weetjes over Indonesië en haar keuken
De Indische keuken heeft een rijke geschiedenis. Het begon allemaal toen de Nederlanders tijdens de koloniale periode in Indonesië gingen wonen. Vaak hadden zij een Indonesische vrouw als kokkin in de keuken. Het was de bedoeling om de Nederlandse recepten door haar te laten koken, maar deze producten waren niet in Indonesië beschikbaar. Zo werd het een combinatie van Indonesisch en Nederlands eten. Dit is het ontstaan van de Indische keuken.
Indisch of Indonesisch
Zelf heb ik nooit echt het verschil tussen Indisch en Indonesisch geweten. Ik kreeg deze vraag, nu nog steeds, wel eens gesteld. Daarom ben ik op onderzoek gegaan. Wat is nou precies het verschil tussen Indisch en Indonesisch en hoe zit dat met de Indische en de Indonesische keuken?
Wat is een rantang?
Vroeger werd er bij mij in de familie altijd complete rijsttafels in elkaar geflanst. Dit gebeurde vaak bij verjaardagen en mijn oma en moeder stonden dan de hele dag in de keuken. Natuurlijk bleef er altijd erg veel over en dit werd dan door familieleden mee naar huis genomen in de rantang. Maar wat is nou precies een rantang en waar komt het vandaan?
Alles over de vijzel
De vijzel is een van het oudste kookgerei in de Indische keuken en wordt ook wel tjobek of oelekan genoemd. Hij haalt alle smaak uit specerijen en verse kruiden naar boven. Zelf maak ik vaak gebruik van de vijzel, aangezien je er verschillende pasta’s en mengsels mee kunt maken. Lees verder voor een paar tips over het gebruik van de Indische vijzel.