Soto Ayam Recept

Soto is een soepgerecht uit Indonesië en maak je hem met kip, dan is het dus soto ayam. Het leuke van deze Indische kippensoep is dat er verschillende toppings bij horen. Denk hierbij aan rijst, taugé, ei, aardappels en gebakken uitjes. Als alle onderdelen van het gerecht klaar zijn, kun je de toppings in een kom doen en de bouillon erover heen schenken. Zo kan iedereen zijn eigen maaltijdsoep samenstellen naar eigen smaak. Je kunt tegenwoordig de boemboe voor de bouillon ook kant en klaar kopen in de toko, maar in dit recept gaan we hem zelf maken!

Ingrediënten soto ayam

  • 1 soepkip

  • 4 salambladeren

  • 2 verse serehstengels

  • 1 eetlepel koenjit

  • 50 gram soe-oen

Ingrediënten toppings

  • 2 aardappels

  • 200 gram rijst

  • 4 hardgekookte eieren

  • 2 lente-uitjes

Ingrediënten boemboe

  • 2 eetlepels ketoembar

  • 2 witte uien

  • 3 knoflooktenen

  • 4 centimeter gember

  • 2 eetlepels koenjit

  • 4 centimeter laos

  • 1 eetlepel zonnebloemolie

Bereidingswijze kippenbouillon

  1. Pak een grote pan waar een hele soepkip in past

  2. Vul de pan met water, zodat de kip ruim onder water staat

  3. Laat minimaal 2 uur zachtjes koken

Bereidingswijze boemboe

  1. Pak een vijzel en doe daar de kemirienoten en ketoembar in

  2. Maak deze fijn in de vijzel

  3. Schil de gember en snijd deze in fijne stukjes

  4. Snijd de laos in fijne stukken

  5. Voeg vervolgens de gember, laos, knoflooktenen en de uien in de vijzel

  6. Maak hier een fijne pasta van

  7. Je kunt ook alles in een blender stoppen

Bereidingswijze soto ayam

  1. Verwarm de zonnebloemolie in de pan en fruit vervolgens de boemboe

  2. Kneus de salambladeren en sereh

  3. Voeg de salambladeren, sereh en koenjit in de pan en laat deze meefruiten

  4. Voeg een klein beetje kippenbouillon toe aan de boemboe en roer het los

  5. Voeg het geheel toe aan de kippenbouillon

  6. Check of de kip al gaar is. Het beste is om dit zeker nog 2 uur zachtjes door te laten koken

  7. Haal de kip uit de bouillon en laat deze afkoelen

  8. Voeg de soe-oen toe en laat de bouillon op een zacht vuurtje staan

Bereidingswijze toppings

  1. Verwijder het vel en pluk de kip in fijne stukken

  2. Schil de aardappels en kook deze totdat ze gaar zijn

  3. Kook de rijst totdat deze gaar is

  4. Kook de eieren ongeveer 8 minuten, zodat deze hardgekookt zijn en schrik ze af met koud water

  5. Snij de aardappels in kleine blokjes

  6. Snij de eieren

  7. Snij de lente-uitjes in fijne ringen