Soto Ayam Recept
Soto is een soepgerecht uit Indonesië en maak je hem met kip, dan is het dus soto ayam. Het leuke van deze Indische kippensoep is dat er verschillende toppings bij horen. Denk hierbij aan rijst, taugé, ei, aardappels en gebakken uitjes. Als alle onderdelen van het gerecht klaar zijn, kun je de toppings in een kom doen en de bouillon erover heen schenken. Zo kan iedereen zijn eigen maaltijdsoep samenstellen naar eigen smaak. Je kunt tegenwoordig de boemboe voor de bouillon ook kant en klaar kopen in de toko, maar in dit recept gaan we hem zelf maken!
Ingrediënten soto ayam
1 soepkip
4 salambladeren
2 verse serehstengels
1 eetlepel koenjit
50 gram soe-oen
Ingrediënten toppings
2 aardappels
200 gram rijst
4 hardgekookte eieren
2 lente-uitjes
Ingrediënten boemboe
2 eetlepels ketoembar
2 witte uien
3 knoflooktenen
4 centimeter gember
2 eetlepels koenjit
4 centimeter laos
1 eetlepel zonnebloemolie
Bereidingswijze kippenbouillon
Pak een grote pan waar een hele soepkip in past
Vul de pan met water, zodat de kip ruim onder water staat
Laat minimaal 2 uur zachtjes koken
Bereidingswijze boemboe
Pak een vijzel en doe daar de kemirienoten en ketoembar in
Maak deze fijn in de vijzel
Schil de gember en snijd deze in fijne stukjes
Snijd de laos in fijne stukken
Voeg vervolgens de gember, laos, knoflooktenen en de uien in de vijzel
Maak hier een fijne pasta van
Je kunt ook alles in een blender stoppen
Bereidingswijze soto ayam
Verwarm de zonnebloemolie in de pan en fruit vervolgens de boemboe
Kneus de salambladeren en sereh
Voeg de salambladeren, sereh en koenjit in de pan en laat deze meefruiten
Voeg een klein beetje kippenbouillon toe aan de boemboe en roer het los
Voeg het geheel toe aan de kippenbouillon
Check of de kip al gaar is. Het beste is om dit zeker nog 2 uur zachtjes door te laten koken
Haal de kip uit de bouillon en laat deze afkoelen
Voeg de soe-oen toe en laat de bouillon op een zacht vuurtje staan
Bereidingswijze toppings
Verwijder het vel en pluk de kip in fijne stukken
Schil de aardappels en kook deze totdat ze gaar zijn
Kook de rijst totdat deze gaar is
Kook de eieren ongeveer 8 minuten, zodat deze hardgekookt zijn en schrik ze af met koud water
Snij de aardappels in kleine blokjes
Snij de eieren
Snij de lente-uitjes in fijne ringen